Tőzegáfonyával a fertőzések ellen

Tőzegáfonya

A jellegzetes, pikáns ízű tőzegáfonya az amerikai őslakos indiánok kedvelt étele volt, de használták festékként és gyógyszerként is. Már a korai telepesek felfedezték, hogy ha az áfonyát a juharszirupban felfőzik, akkor a kesernyés gyümölcs édes szósszá válik, ami a sült húsok páratlan kiegészítője lehet.

E gyümölcsről régóta köztudott, hogy a húgyúti rendszer természetes gyógyszere, amelynek fertőzései különösen a nőket érintik.
A tőzegáfonya használatos a gyógyászatban és a konyhában egyaránt.  A növényt gyógyhatása miatt Észak-Amerika minden részén termesztik. A hagyomány szerint régen az áfonyabogyókat összezúzták, és sebek, illetve duzzanatok kezelésére használták.
Ez az áfonya fajta a függetlenségi háborúban új szerepkört kapott. Ami a brit hadseregnek a citrom, az az amerikai haditengerészetnél az áfonya. A hajók fedélzetén hordókban tárolt áfonya óvta meg a hosszú utazások elszenvedőit a C-vitamin hiányától, a skorbuttól.

Az orvostudomány újabban a húgyúti rendszer bakteriális megelőzésében és kezelésében játszott szerepét vizsgálja.

  • áfonya fogyasztása közben egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatúsa van a húgyúti rendszerben
  • gátolja  a fertőzést okozó baktériumok szaporodását
  • a gyümölcs megakadályozza a baktériumok tapadását a húgyúti rendszer falának sejtjeihez
  • kedvezőtlen környezetet teremt a kórokozók számára, ezáltal csökken a fertőzés veszélye
  • szagtalanítja a vizeletet, tehát nagyon ajánlott a fogyasztása mindazok számára, akik inkontinenciában szenvednek
  • magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően az áfonya természetes vitaminforrás is
A tudósok mára megerősítették jótékony hatásait a húgyúti rendszer fertőzéseinek megelőzésében és gyógyításában. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a tőzegáfonya napi fogyasztása lényegesen csökkenti az ilyen jellegű fertőzések kiújulását. A nőknél a húgyúti fertőzések veszélye tízszer akkora, mint a férfiaknál. A 20-40 éves nők 25-35%-ának legalább egyszer volt ilyen fertőzése. Persze a férfiaknak sem árt fogyasztása.
A tőzegáfonya ezenkívül csökkenti a húgyúti rendszer betegségeinek időtartamát: csillapítja a betegséggel járó fájdalmat, égető érzést, viszketést és egyéb tüneteket.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..