Ne bízza a véletlenre!

Eljött az évnek az a szakasza, amikor az embereknek egy tökéletesen működő immunrendszerre lenne szükségük annak érdekében, hogy elkerüljék a megfázásokat, az influenzát és általában a tél derekától az első tavaszi gyümölcsök megjelenéséig tartó “betegségszezont”. Miért nem célszerű a véletlenre bízni az immunrendszerünk működését?

Az immunrendszer egészsége és az általános egészség kéz a kézben járnak.

Külső támadások

Az immunrendszer, beleértve a gyulladást vagy lázat előidéző összetevőket, az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket. Ez egy összetett rendszer, ami sok különböző sejttípus közötti kölcsönhatásokon alapul, amik a test minden pontján megtalálhatók. Az evolúció során számos olyan mechanizmus alakult ki, amely az idegen behatolók nagyon gyors elpusztítását vagy hatástalanítását biztosítja, így akadályozva meg a kórokozó elterjedését, illetve nagy mértékű elszaporodását a megtámadott szervezetben. Ismerve a káros mikrobák gyors szaporodási ütemét (például számos baktérium tömege kb. húsz percenként megduplázódik), az azonnali reakció a test túlélése szempontjából alapvető fontosságú. Ezt az állandóan készenléti állapotban levő, a kórokozót azon nyomban felismerő és azonnal működésbe lépő rendszert immunrendszernek nevezzük.

Anyagcsere

A külső támadások kivédése mellett az immunrendszer egyes összetevői felelősek a test normál anyagcseréje során keletkező sérült, elváltozott sejtektől való megszabadulásért is.  Naponta több száz rákos sejt is keletkezhet a testünkben, amivel egy egészséges immunrendszer anélkül boldogul, hogy erről tudomásunkra jutna bármi külső jel.

Az immunrendszer lehető legjobb állapotban tartása ezért kritikus. Ha ez a rendszer gyengül, nem csupán a külső behatolókkal szemben lesz védtelen a szervezetünk, hanem a saját, úgymond normális sejtelváltozásaival sem lesz képes elboldogulni. Az eredmény bármi lehet. Egy egyszerű megfázás, egy rákos daganat kifejlődése, autoimmun betegség, ami lebontja az ízületeket vagy influenza? A választék elég nagy. Csupán az ember szerencséjén múlik, hogy melyiket fogja kapni.

Emiatt nem állíthatjuk, hogy mindent megtett az egészségéért, aki megszerzett egy influenza elleni vakcinát és beadatta magának. Ez olyan, mintha abban reménykednénk, hogy biztonságban van az országunk, mert két fegyvertelen rendőrt állítottunk a palágykomoróci határátkelőhöz.

Az immunrendszer egy összetett, finom, állandóan változó és folyamatosan megújító rendszer. Sok szempontból ez a kulcs az állandó egészséghez.

A rendszeres mozgás, a cukor elhagyása, a friss levegő, egyes vitaminok és gyógynövények mind hozzájárulnak ahhoz, karban tartsuk az egészségünket. A következő cikkeinkben igyekszünk még több ötletet adni az őszi-téli immunerősítéshez.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..